28. decembar 2015.

 
 
Električni orgazam
Sala Amerikana, Dom omladine Beograda
27.12.2015.

 
  Zbog velikog interesovanja publike i rasprodatog nastupa 26. decembra, povodom proslave 35-tog rođendana Električnog orgazma, iliti El Orga, održan je i drugi koncert 27. decembra.

Vaš izveštač je bio u prvom redu ove večeri pa je mirno i sa simpatijom ispratio kratki nastup grupe Doshom koju sačinjavaju tri devojke u beloj odeždi i koje sviraju ambijentalne instrumentale na flauti, indonežanskom hand drumu i iranskom bubnju. Kratak nastup je za neke mogao biti akustični orgazam, no mi smo jedva sačekali onaj pravi, električni!



Ljubičasto svetlo i natpis Električni orgazam dovoljno govori koga imamo na sceni. Dakle, Gile, Banana, Švaba, Ljuba i Pače izlaze na binu i posle uvodnog "Braćo i sestre" obraćanja odmah kreću u "Locomotion" sa albuma "Les chansonnes populaires". Prvi muzički utisak je bio vrlo povoljan - britka, precizna ali i emotivna svirka. Pojačala Richter, Fenderi Vox, klavijature KORG i Sonor bubnjevi doprineli su kvalitetu nastupa.



Drugi, vizuelni utisak bio je nešto nepovoljniji - pojedini članovi su vidno povećali obim struka i ofarbali kosu što je izbliza izgledalo malo previše. No, kako i pisac ovih redova nije baš vodio računa o gore pomenutom "detalju" poslednjih meseci, nećemo im to uzeti za zlo. Ipak su oni (osim bubnjara Pačeta) dobro držeći pedesetogodišnjaci!



Grupa je šetala kroz različite faze svoje karijere od početnog new wave zvuka do najnovijih funk i soul kretanja. Sa dosta pesama je bio zastupljen poslednji studijski album "To što vidiš to i jeste" (iz 2010. godine) i to "Nemaš nikom ništa da daš", "Bliži suncu", "Ti to možeš", "Pokaži mi (kakav je tvoj grad)". Orgazam je svirao numere i sa jednog od omiljenih albuma kod publike, ploče "Distorzija" ("Ja ne postojim", "Louie Louie" i "Kapetan Esid").



Tu su bili i "Debela devojka" (po Giletovim rečima posvećena njihovoj prijateljici bivšoj glumici i umetnici Sonji Savić) kao i "Ša la la" i "Da si tako jaka". Ređali su se hitovi a publika je proključala na "Bejbe, ti nisi tu" i "Igra rokenrol cela Jugoslavija". Iznenađenje su priredili gosti i to Jovan Jovanović - Grof na basu i Ljubomir Jovanović - Jovec na gitari koji su izveli dve pesme sa albuma "Lišće prekriva Lisabon" ("Pođimo" i "Dokolica").



Na radost publike grupa je izvela i "Težak kao konj", "Spojimo se sad" i novi singl "Bio sam loš". Mora se priznati da je Gile bio vrlo zahvalna osoba za fotoreportere (kojih ove večeri nije bilo mnogo) sa svojim scenskim nastupom i uticajima Jaggera i Richardsa kako u pokretima tako i u rifovima. Još jedan vrhunac večeri je bio dolazak i nastup originalne basistkinje Marine Vulić u pesmama "Konobar" (kako Gile kaže, pesma broj 1) i "Zlatni papagaj". Sadašnja postava je izvela još nekoliko numera iz te faze, sa početka karijere, kao što su "Vi", "Nebo" i "Krokodili dolaze".



Posle dva sata svirke, užarene atmosfere, razigrane publike (i to sa dosta mlađim naraštajem u prvim redovima!!!) El Org su se oprostili sa posvetom pokojnom bubnjaru grupe Goranu Čevajdi - Čavketu. Bila je to pesma "Kako bubanj kaže". I kao što Gile reče, kako sve što počne i traje, mora i da se završi, tako je i ovaj dvočasovni nastup Električnog Orgazma došao do kraja. Svi članovi grupe, kako ovi sadašnji tako i oni bivši, su se poklonili publici, razmenivši sa njima emocije i zahvalnost za veče koje će i jednima i drugima ostati u dugom sećanju.

Ko nije bio, neka žali, i neka ne propusti proslavu 40-godišnjice benda, a mi koji jesmo sa radoznalošću iščekujemo nastupajuću godinu i novi album Električnog Orgazma.


tekst - slobodan vlaketić
foto & video - nebojša mićković